• Fri frakt inom Sverige vid köp av minst 280 kr!

AKTUELLT: 

OBS - Vi har tillfälligt stopp av inköp av äpplen/päron även ecka 39!
Vi har just nu stort inflöde - se uppdaterad info senare i veckan.
Vi tar emot för kundmust som vanligt.

OBS! LÖRDAG 23/9 håller vi STÄNGT!

Aronia - inget mer inköp i år
Blåbär - inget mer inköp i år
Lingon - inget mer inköp i år
Rabarber - inget mer inköp i år

ÄPPELDAGS - Vi köper gärna överskott av dina äpplen!

Du kan också lämna in för att få must på dina egna äpplen - Kundmust.
Självmustning - där du själv gör din must i vårt utekök drar igång när höstäpplen är mogna.
Se mer info - Äppelmottagning

Hos oss i Munkfors är det obemannat, men du är välkommen att lämna in.
Du kan du väga in på vår våg (räkna bort vikten för t ex plasthinkar).
Skriv en lapp med namn, bärvikt och mobilnummer - vi swischar när vi kommer hem.

Enbackens Musteri. Våra drycker smakar som du minns från förr!

Enbackens Musteri finns i Munkfors och Karlstad i sköna Värmland. På båda ställen hittar du våra butiker.

I kalendariet ser du vilka marknader vi deltar i. Du hittar mina produkter på REKO-ringar, (Facebook) olika köpställen och i webshopen.

Våra drycker innehåller inga konstgjorda tillsatser - endast, bär frukt och vårt hantverk ska ge den goda smaken. Råvaran är viktigast för smaken, därför använder vi svensk bär och frukt som har mognat så lokalt som möjligt. 

Många villaträdgårdar har överskott av bär, äpplen och rabarber som vi köper in. Dryckerna är pastöriserade för hållbarhet. Smak och färg varierar beroende på råvarans beskaffenhet vid varje tillverkning. Sortimentet varierar efter tillgång på frukt & bär. I samarbete med Karlstad Enerigi tas pressrester om hand och blir bioenergi.

Mottagning av rabarber från värmländska trädgårdar. Äppelsäsong, inlämning av äpplen. Självmustning i vårt nya utekök. Får och lamm hemma på gården.

En liten bit av Värmland i London

Enbackens Musteri har fått förtroendet att leverera drycker till sju caféer i centrala London. Snart kan du hitta en liten bit av värmländskt mathantverk på så välkända ställen som bl a Covent Garden och Portobello Road. Läs mer...

Enbackens Musteri vann brons under NM i Mathantverk 2022!

Nordiska mästerskapet i mathantverk "Nordic Artisan Food Awards" med deltagare från hela norden avgjordes 1-3 september i Stockholm. I klassen bär- och fruktdryck tilldelades Enbackens Musteri ett brons för sin rabarbernektar. Vår rabarbernektar gillas ju av många och vi har fått många lovord från våra kunder. Extra roligt är det att få en utmärkelse bland tävlanden från så många länder!

Enbackens Musteri vann silver under SM i Mathantverk 2014!

Öppna SM i mathantverk avgjordes 4–6 september 2014 i Växjö. I klassen ”Övrig dryck” vann Enbackens Musteri från Munkfors SM-silver för sin Jordgubbsdryck. Juryns motivering för silverplatsen var ” Välsmakande dryck med väldigt svenska smaker, jordgubbar och äpple.” Enbackens Musteri blev den enda att få en utmärkelse av de värmländska deltagarna. Totalt 141 deltagare från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Åland var med om att tävla i 44 olika klasser. 

Hur jag startade Enbackens Musteri

Jag minns äppelmust från min barndom när min mormor och morfar lämnade in sina äpplen för att få egen must. Nu finns det inte så många musterier kvar längre i de trakter där jag har bott.

När jag i september 2010, besökte ”Äpplets dag” som arrangeras av Mårbacka Gård utanför Sunne, föddes min ide. Där fanns en man som demonstrerade hur man pressar äpplen till must. Det gjorde han i en ganska liten fruktpress och man fick smaka på den färdiga musten.

En mycket bra ide att ta reda på frukten tänkte jag! Genom åren hade jag sett hur mycket fallfrukt som finns i trädgårdarna och bara går till spillo eller körs till skogen. Man vill ju ta till vara det som finns i närheten istället för att köpa in juice långt ifrån med långa transporter.

Nu köper jag in äpplen för att göra god must och folk kommer till mig för att prova på att musta själv!

Länkar

• Vet du vilka äpplen du har i din trädgård? Annars kan du alltid kolla i "Äppelappen" från Nordiska Museet!

• Läs mer om värmländska mathantverkare på "Värmlandsmat".

Eldrimner nationellt resurcentrum för mathantverk har en app för att hitta mathantverkare.