• Fri frakt inom Sverige vid köp av minst 290 kr!

Beställ via webshop, mail, tel/sms 073-9080613.
Hämta utanför Musteributiken Karlstad tor-fre 10-18, Gårdsbutiken Munkfors efter överenskommelse.
Betala med Swisch på plats - eller "Klicka & hämta" i vår webshop.
Naturligtvis kan du handla på plats utanför butiken.

Din webshopbeställning kan du hämta hos DHL-ombud eller fraktfritt i Karlstad/Munkfors.

Du kan också handla säkert via REKO-ringar (Facebook) i Karlstad, Karlskoga, Kristinehamn, Arvika, Hagfors, Ekshärad.

AKTUELLT: Äppeldax

Nu köper jag gärna in ditt överskott av äpplen & päron! Även sommaräpplen. Väg in utanför butiken.

Karlstad: måndag - onsdag 10-16, torsdag/fredag 10-18.
Munkfors: måndag 16-18.
Om vi inte är på plats kan du lämna dina äpplen i våra gråbackar - skriv en lapp med namn, telefon och om du vill sälja eller ha kundmust av dina äpplen. Vill du sälja swishar vi dig så snart vi kan.

Äpplen 4,50 kr/kg
Päron 5,50 kr/kg

Bokning för kundmust (du lämnar - vi gör din must) är öppen - se "Äppelmottagning/Mustning". 
Där hittar du mer infon och tips om äppelinlämning. Om du inte vill boka kan du lämna in dina äpplen så gör vi din must inom någon dag.

Enbackens Musteri. Våra drycker smakar som du minns från förr!

Enbackens Musteri finns i Munkfors och Karlstad i sköna Värmland. På båda ställen hittar du våra butiker.

I kalendariet ser du vilka marknader vi deltar i. Du hittar mina produkter på REKO-ringar, (Facebook) olika köpställen och i webshopen.

Våra drycker innehåller inga konstgjorda tillsatser - endast, bär frukt och vårt hantverk ska ge den goda smaken. Råvaran är viktigast för smaken, därför använder vi svensk bär och frukt som har mognat så lokalt som möjligt. 

Många villaträdgårdar har överskott av bär, äpplen och rabarber som vi köper in. Dryckerna är pastöriserade för hållbarhet. Smak och färg varierar beroende på råvarans beskaffenhet vid varje tillverkning. Sortimentet varierar efter tillgång på frukt & bär. I samarbete med Karlstad Enerigi tas pressrester om hand och blir bioenergi.

Mottagning av rabarber från värmländska trädgårdar. Äppelsäsong, inlämning av äpplen. Självmustning i vårt nya utekök. Får och lamm hemma på gården.

Enbackens Musteri vann silver under SM i Mathantverk 2014!

Öppna SM i mathantverk avgjordes 4–6 september 2014 i Växjö. I klassen ”Övrig dryck” vann Enbackens Musteri från Munkfors SM-silver för sin Jordgubbsdryck. Juryns motivering för silverplatsen var ” Välsmakande dryck med väldigt svenska smaker, jordgubbar och äpple.” Enbackens Musteri blev den enda att få en utmärkelse av de värmländska deltagarna. Totalt 141 deltagare från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Åland var med om att tävla i 44 olika klasser. 

Hur jag startade Enbackens Musteri

Jag minns äppelmust från min barndom när min mormor och morfar lämnade in sina äpplen för att få egen must. Nu finns det inte så många musterier kvar längre i de trakter där jag har bott.

När jag i september 2010, besökte ”Äpplets dag” som arrangeras av Mårbacka Gård utanför Sunne, föddes min ide. Där fanns en man som demonstrerade hur man pressar äpplen till must. Det gjorde han i en ganska liten fruktpress och man fick smaka på den färdiga musten.

En mycket bra ide att ta reda på frukten tänkte jag! Genom åren hade jag sett hur mycket fallfrukt som finns i trädgårdarna och bara går till spillo eller körs till skogen. Man vill ju ta till vara det som finns i närheten istället för att köpa in juice långt ifrån med långa transporter.

Nu köper jag in äpplen för att göra god must och folk kommer till mig för att prova på att musta själv!

Länkar

• Vet du vilka äpplen du har i din trädgård? Annars kan du alltid kolla i "Äppelappen" från Nordiska Museet!

• Läs mer om värmländska mathantverkare på "Värmlandsmat".

Eldrimner nationellt resurcentrum för mathantverk har en app för att hitta mathantverkare.